Lo, Donk, Horst. Taalkunde als sleutel tot de vroege middeleeuwen

Lo, Donk, Horst. Taalkunde als sleutel tot de vroege middeleeuwen

Jozef van Loon

Studies op het gebied van de Nederlandse taalkunde
2017
ISBN 978 90 7247 497 1
€ 59,50
  Bestel
Taalkunde is een van de meest veronachtzaamde hulpwetenschappen voor de studie van de vroegste middeleeuwen. Dit boek probeert daar verandering in te brengen.

In het eerste deel wordt de precieze betekenis bepaald van drie welbekende grondwoorden (lo, donk en horst) in de Nederlandse toponymie. Door die inzichten komen sommige teksten die tot nu historisch weinig geloofwaardig werden geacht, in een onverwacht nieuw licht te staan. Het wordt aldus mogelijk met verrassende scherpte door te dringen tot de geschiedenis van de Frankische en Merovingische periode, waarbij in het bijzonder wordt ingegaan op de oudste geschiedenis van Oudenburg, Gent, St.-Ghislain en Lier.

Dit boek is niet alleen een pleidooi voor de herwaardering van de filologische taalkunde, maar ook voor een vernieuwde studie van de rijke hagiografische literatuur van de middeleeuwen.

Over de auteur

Jozef van Loon is emeritus gewoon hoogleraar Duitse en Nederlandse taalkunde aan de Universiteit Antwerpen. Van zijn hand zijn onder meer volgende boeken: Morfeemgeschiedenis en -geografie van de Nederlandse toenamen (Handzame 1981), De ontstaansgeschiedenis van het begrip Stad (Gent 2000), Principles of Historical Morphology (Heidelberg 2005) en Historische Fonologie van het Nederlands (Antwerpen 2014).
 

Bestel het boek bij onze partner Leuven University Press.

Bestel deze publicatie

Vul onderstaand formulier in zodat wij de publicatie van uw keuze kunnen opsturen. Wij houden u op de hoogte van de verzending.