Tableau Poetique. Verzen van een Vlaamse migrant-kunstenaar voor de entourage van de Seymours op Wolf Hall

Tableau Poetique

Lucas d'Heere

Studies op het gebied van de cultuur in de Nederlanden
2016
ISBN 9789072474964
€ 59,50
  Bestel
'Tableau Poetique' is een tot voor kort onbekende tekst van de Gentse schilder-dichter Lucas d’Heere (1534–1584).

Recent werd hij in een Engelse adellijke bibliotheek herontdekt door Frederica Van Dam. Het unieke handschrift bevat een reeks Franse gedichten, hoofdzakelijk sonnetten, gericht tot leden van de Engelse politieke elite in de periode 1569–1572.

In deze uitgave situeert Frederica Van Dam de dichtende schilder Lucas d’Heere in het zestiende-eeuwse Engeland. Daarna volgt een geannoteerde teksteditie van het volledige handschrift door Werner Waterschoot.

Tableau Poetique vormt een onmisbare schakel in de evolutie van het sonnet als dichtvorm binnen de Nederlandse literatuur. De tekst wordt met deze uitgave voor het eerst beschikbaar gemaakt.

- "De editie geeft een interessant inzicht in de ontwikkeling van de eerste Nederlandse sonnettendichter." (Marc van Oostendorp, neerlandistiek.nl)

- "[E]xactly the kind of material that will interest many people in early modern studies at present". (Helmer Helmers, Journal of Dutch Literature)

Bestel het boek online via onze partner Leuven University Press.

Bestel deze publicatie

Vul onderstaand formulier in zodat wij de publicatie van uw keuze kunnen opsturen. Wij houden u op de hoogte van de verzending.