Lezingenreeks over de literaire canon (2) Frank Willaert: Van Hendrik van Veldeke tot Vondel

Op 30 april vindt in de KANTL de tweede aflevering plaats van een vierdelige lezingenreeks over de literaire canon. Die reeks begint op 23 april met een inleiding door Bert Van Raemdonck.

In 2015 stelden de KANTL en het Vlaams Fonds voor de Letteren een dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur op. Die lijst bevat 50 (+ 1) essentiële werken uit onze literatuur: van Hendrik van Veldeke tot Hendrik Conscience, van Hadewijch tot Hella Haasse.

Hoe en waarom kwam die lijst tot stand? Welke hartverscheurende keuzes zijn er gemaakt om tot die selectie te komen? Wat maakt Vondel en Hugo Claus zo bijzonder dat ze twee keer in de canon voorkomen? Waarom blijft het verhaal van Reinaert de vos na al die eeuwen zo ontzettend grappig en relevant? En welke regels uit de poëzie van Lucebert blijven ook vandaag nog intrigeren en ontroeren?

Al die vragen komen aan bod tijdens de lezingenreeks in de KANTL, die op 23 april begint met een inleiding door Bert Van Raemdonck.

Op 30 april vliegt Frank Willaert (ondervoorzitter van de KANTL), in vogelvlucht over de literaire topwerken van Hendrik van Veldeke tot Vondel.

Nadien volgen er nog twee afleveringen:

- di 7 mei 2019: Hoogtepunten van de poëzie uit de canon door Carl de Strycker (directeur van Poëziecentrum)

- di 21 mei 2019: Van Max Havelaar tot Hugo Claus door Luc Devoldere (hoofdredacteur en afgevaardigd-bestuurder van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel en lid van de KANTL)

Praktische info

Alle lezingen beginnen om 19.30 uur. en eindigen omstreeks 21 uur.

Waar? KANTL | Koningstraat 18, 9000 Gent

De toegang is gratis, maar vooraf inschrijven is gewenst. Dat kan door te bellen (09 265 93 40) of te mailen naar ons secretariaat. Idealiter doe je dat dan voor de volledige reeks van 4 lezingen, maar je kan er ook voor kiezen om slechts 1 lezing bij te wonen.

  Deel deze pagina