Nieuwe publicatie verschenen bij de KANTL: ‘Van hof naar kapel’ van Tine De Koninck

Bij de KANTL is recent een fraaie monografie van Tine De Koninck verschenen: Van hof naar kapel. Franse air-de-courmelodieën in zeventiende-eeuwse liedboeken uit de Zuidelijke Nederlanden. Het boek wordt op 9 oktober feestelijk voorgesteld.

{entry_title}

Zeventiende-eeuwse geestelijke liedboeken uit de Zuidelijke Nederlanden bevatten opvallend veel liederen op air-de-courmelodieën. Om de katholieke bevolking het geloof te laten uitzingen, schreven geestelijken volgens het principe van de contrafactuur nieuwe liedteksten op airs de cour, contemporaine profane liederen gecomponeerd door roemrijke musici aan het Franse hof. 

Van hof naar kapel legt een interessant spanningsveld bloot: enerzijds veroordeelde de Kerk de air de cour als profane modetrend in de muziek en anderzijds gebruikte ze die zelf wel voor eigen doeleinden. Auteur Tine De Koninck onderzoekt daarbij hoe het liedgenre onze gewesten bereikte en hoe de liederen aan populariteit wonnen en zich verspreidden in onze liedcultuur.

Tine De Koninck is doctor in de Nederlandse letterkunde (vroegmoderne tijd) verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Van hof naar kapel. Franse air-de-courmelodieën in zeventiende-eeuwse liedboeken uit de Zuidelijke Nederlanden is de uitgave van het proefschrift dat zij in september 2021 verdedigde aan de Universiteit van Antwerpen. Het werd een boeiende monografie die literatuurwetenschap en musicologie met elkaar combineert, stijlvol uitgegeven door de KANTL in samenwerking met Leuven University Press.

Je kunt het boek via deze link aanschaffen.

De publicatie wordt feestelijk voorgesteld op maandag 9 oktober, vanaf 19u30 in het Academiegebouw. Meer info over de boekvoorstelling vind je hier.

  Deel deze pagina