Van den Broeck, Walter

Walter van den Broeck (Olen, 1941) studeerde in 1961 hij af als regent Nederlands-geschiedenis aan de Rijksnormaalschool te Lier. Sinds 1987 is hij fulltime prozaïst, toneel-en scenarioschrijver en vertaler. Voordien was hij leraar Nederlands aan de RMS te Balen, en van 1972 tot 1987 hoofdredacteur van Gazet van Turnhout. Hij was medeoprichter en redactielid van het tijdschrift Heibel, en redactielid van het Nieuw Vlaams Tijdschrift.
Zijn belangrijkste prozaboeken: ‘Het beleg van Laken’, ‘Brief aan Boudewijn’, ‘Verdwaalde post’, ‘Terug naar Walden’, ‘De vreemdelinge’. Zijn belangrijkste theaterstukken: ‘Groenten uit Balen’, ‘Tot Nut van ’t algemeen’, ‘De bloemen, de vogels, de gruwel’, ‘Biechten’. Als scenarioschrijver werkte hij samen met Stijn Coninx (‘Hector’), Robbe De Hert (‘Blueberry Hill’, ‘Brylcreem Boulevard’) en Guido Van Meir (‘Groenten uit Balen’). Voor televisie bewerkte hij zijn stuk ‘Tot Nut van ’t Algemeen’. Hij vertaalde theaterstukken uit het Engels (David Mamet, Eugene O’ Neill, Neill Simon, Terrence McNally, Arnold Wesker, Brian Friel, Tennessee Williams, G.B. Shaw, Howard Barker), het Duits (Ödön von Horvàth, Felix Mittterer, Thomas Brussig) en het Frans (Jacques Nolot, Henri Guyaut-Genon, Jean Pierre Piemme, Jean-Pierre Jaoui & Agnès Bacri)
Werk van zijn hand werd vertaald in het Fries, het Frans, het Engels, het Grieks, het Servo-Kroatisch, het Zweeds, het Duits en het Hongaars. Zowel voor zijn prozawerk als voor zijn theaterwerk behaalde hij de Staatsprijs. Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letteren, het Gerard Walschap Genootschap en van 2008 tot 2016 ook van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Zowel in zijn geboortedorp Olen, als in zijn woonplaats Turnhout werd hem het ereburgerschap toegekend.

Selectieve bibliografie

van den Broeck, Walter (1971). ‘Groenten uit Balen’. Antwerpen: Uitgeverij Walter Soethoudt.

van den Broeck, Walter (1980). ‘Brief aan Boudewijn’. Antwerpen: Elsevier/Manteau.

van den Broeck, Walter (1985). ‘Het beleg van Laken’. Antwerpen: Manteau.

van den Broeck, Walter (2012). ‘Biechten’. Theatertekst.

van den Broeck, Walter (2015). ‘De vreemdelinge’. Amsterdam: De Bezige Bij.

Volledige bibliografie:
www.dbnl.org/auteurs/auteur.php?id=broe006