Dag van de literatuurkritiek (i.s.m. de Buren / De Reactor)

Vlaams-Nederlands huis deBuren en literair-kritisch platform De Reactor organiseren voor de vijfde keer een nascholingsprogramma voor middelbareschooldocenten Nederlands. 

Voor het luik over literatuuronderwijs werken ze daarvoor samen met de KANTL.

Het thema is dit jaar (on)voltooid toekomende tijd: hoe kun je in de klas aan de slag gaan met literatuur over de toekomst en literatuurkritiek om leerlingen te laten nadenken over een duurzame wereld?
 

© Florian Braakman

 

Dit jaar gaat het workshopgedeelte van de dag online door op 28 oktober; en het liveprogramma, dat zal draaien rond Klifi van Adriaan van Dis, op 2 november. Voor de workshops kun je apart intekenen, het liveprogramma kun je enkel volgen als je intekent op het volledige programma. 

 

#1 De workshops |  28 oktober 2021

Dit jaar zullen Gerda Blees, Jeroen Dera en Warda El-Kaddouri de docenten via korte filmpjes inspireren met hun visies op de rol van literatuur in de les. Als docent kun je dit jaar twee workshops volgen; we vragen je vooraf om je voorkeur door te geven. Marischka Verbeek van boekhandel Savannah Bay vertelt in een plenaire sessie hoe je je literatuurlijst inclusiever kunt maken. Ook tijdens de online dag zorgen we voor informele momenten om elkaar te leren kennen en een verrassingsoptreden. Het programma duurt van 13.00 uur tot circa 15.30 uur.

13.00 Marischka Verbeek 

13.25 Workshop 1: Gerda Blees, Jeroen Dera of Warda El-Kaddouri

14.15 Pauze

14.30 Workshop 2: Gerda Blees, Jeroen Dera of Warda El-Kaddouri

15.20 Speeddate met docenten

15.30 Eind

 

#2 Liveprogramma met Adriaan van Dis |  2 november 2021

Tijdens het liveprogramma gaat Ellen Deckwitz in gesprek met Adriaan van Dis, die zich dit jaar liet opmerken met Klifi, een klimaatroman waarmee hij het land wil wakker schudden. Samen met een literair criticus onderzoek je hoe je het boek in de les zou kunnen gebruiken. Woordkunstenaar Esohe Weyden brengt een spannend literair intermezzo en docente Anne-Marie Heideveld, die vorig jaar onze open oproep naar nieuwe lespraktijken won, vertelt over hoe ze digitaal met haar leerlingen aan de slag ging rond De Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart. Tussendoor zorgen we voor een smakelijke broodjeslunch. Het programma duurt van 11.00 tot circa 14.30.

11.00 Anne-Marie Heideveld

11.30 Minileesclub onder begeleiding van Willem Bongers-Dek of Geert Vandermeersche

12.10 Lunch

13.00 Esohe Weyden

13.10 Adriaan van Dis in gesprek met Ellen Deckwitz

14.30 Eind

 

Praktisch

Tickets voor het volledige programma kosten €105 voor docenten en €20 voor studenten, inclusief de roman Klifi van Adriaan van Dis, koffie, thee en lunch.
Tickets voor het online programma kosten €50 voor docenten en €10 voor studenten.

Deze nascholing richt zich met name op docenten Nederlands, maar docenten kunst en beeldende vorming, ckv en moderne vreemde talen zijn ook van harte welkom.
Voor het volledige programma kunt u zich inschrijven tot 25/10 om 12.00 uur via de website van DeBuren. 

Een organisatie van deBuren en De Reactor, in samenwerking met de KANTL.

  Deel deze pagina