100-jarig overlijden van Hugo Verriest herdacht met kortfilm

In deze film van Jimmy Kets blikt biograaf Romain Vanlandschoot terug op het leven en werk van de priester-dichter.

{entry_title}

Deze zomer ontmoetten ADVN-onderzoeker Aragorn Fuhrmann en schrijver-historicus Romain Vanlandschoot elkaar voor een interview in het Klein Seminarie van Roeselare. De reden van hun ontmoeting was het 100-jarige overlijden van de West-Vlaamse priester-dichter Hugo Verriest. De plaats van het gesprek is symbolisch, want het Klein Seminarie van Roeselare was de school waar Verriest als leerling school liep en les kreeg van Guido Gezelle, maar ook de plaats waar Verriest twintig jaar later als leraar zelf lesgaf aan onder meer Albrecht Rodenbach.

Romain Vanlandschoot die in 2014 een biografie schreef over Verriest, blikt in deze korte film samen met Aragorn Fuhrmann terug op het leven en werk van deze opmerkelijke figuur uit de geschiedenis van de Vlaamse beweging. De charismatische redenaar Verriest, die van 1906 tot aan zijn dood in 1922 lid was van de KANTL, gaf mee vorm aan het cultuurflamingantisme van de 19de eeuw en was een verbindingsfiguur op vele vlakken.

De film werd ingeblikt door Jimmy Kets die zorgde voor camera, regie en montage. Het interview werd uitgewerkt door Aragorn Fuhrmann. De muziek is van Tuur Florizoone.

  Deel deze pagina