Academielid Miriam Van hee laureaat van de Ultima voor letteren

Met haar dichtbundel Als werden wij ergens ontboden is Academielid Miriam Van hee zonet bekroond met de Ultima van de Vlaamse cultuur.

{entry_title}

Sinds 2003 reikt de Vlaamse minister van Cultuur de Vlaamse Cultuurprijzen uit aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. In 2017 kregen de prijzen een nieuwe naam: de Ultimas van de Vlaamse cultuur. Elk jaar worden er twaalf verschillende Ultimas uitgereikt.

Voor de letteren werd Academielid Miriam Van hee zonet bekroond met de bundel Als wij ergens werden ontboden. Die bundel wordt "een onmiskenbaar hoogtepunt" genoemd binnen het oeuvre van Miriam Van hee, die "vernuftig gebruik maakt van retorische strategieën en dichterlijke technieken." Naast de award ontvangen de laureaten van de Ultima's een geldprijs van 10.000 euro.

Miriam Van hee (Gent, 1952) is dichteres en slaviste. Haar poëzie is vertaald in tien talen en werd onder meer bekroond met de Jan Campert-prijs, de Dirk Martensprijs van de stad Aalst en de Herman De Coninckprijs. Ze publiceerde tot op heden een negental poëziebundels en een verzamelbundel.

Miriam Van hee is sinds 2011 lid van de KANTL. De Academie is trots en verheugd dat alweer een van haar leden de laureaat is geworden van deze prestigieuze prijs. Diezelfde eer viel recent ook Academielid Patrick Lateur al te beurt.

Meer info over de Ultima voor Miriam Van hee vind je hier. Meer info over de bekroonde bundel vind je hier (bij uitgeverij De Bezige Bij).

  Deel deze pagina