Anjet Daanje wint KANTL-prijs voor Proza

De Nederlandse auteur wint met haar meesterlijke roman 'Het lied van ooievaar en dromedaris' de vierjaarlijkse prijs voor Proza van de KANTL.

{entry_title}

Anjet Daanje heeft met Het lied van ooievaar en dromedaris (Passage, Groningen, 2022) een 'tour de force' gepresteerd. Met unanimiteit van stemmen bekroonde de jury de roman met de KANTL-prozaprijs voor de periode 2020-2023.

Het verhaal is gebaseerd op de biografie van de gezusters Brontë, maar is veel meer dan een postmoderne herschrijving van dat levensverhaal. De lectuur van haar roman is ‘een werkelijk overrompelende ervaring', aldus de jury, 'zo rijk, zo inventief, zo diepgaand, zowel als geheel als in de meeste van de afzonderlijke "verhalen"'. Kortom, 'zeer origineel en eigenzinnig van aanpak, gedurfd en maniakaal'.

Lees hier het volledige juryverslag.

Tussen 2020 en 2023 werden ook de romans De rat van Amsterdam van Pieter Waterdrinker (Nijgh & Van Ditmar, 2020), Willem die Madoc maakte van Nico Dros (Van Oorschot, 2021) en Alkibiades van Ilja Leonard Pfeijffer (De Arbeiderspers, 2022) genomineerd. 

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens Open KANTL, de openbare vergadering van de Academie, op woensdag 16 oktober 2024 in de KANTL. De prijs heeft een waarde van 5.000 euro.

De Prozaprijs ging eerder al naar Jeroen Olyslaegers (2020), Ilja Leonard Pfeijffer (2016), Arnon Grunberg (2011) en Stefan Brijs (2006).

  Deel deze pagina