Jozef Deleu krijgt eerste Taalpenning van de KANTL

De Taalpenning is een gloednieuwe bekroning door de KANTL. Jozef Deleu, dichter en bezieler van poëzietijdschrift Het Liegend Konijn, is de eerste laureaat.

{entry_title}

(c) foto Lodewijk Deleu

De Taalpenning wordt vanaf 2023 elke twee jaar uitgereikt als erkenning voor een geleverde bijdrage aan de beoefening, de studie en de uitstraling van de Nederlandse taal. Naast de bestaande literaire en wetenschappelijke prijzen van de KANTL wil de Taalpenning vooral personen, organisaties of projecten onderscheiden die met een onvervangbare bijdrage en/of als ambassadeur in de brede samenleving het Nederlands hebben doen schitteren.

Jozef Deleu werd als eerste laureaat bekroond voor zijn uitzonderlijke verdiensten voor de Nederlandse taal en letteren. Deleu richtte in 2003 het poëzietijdschrift Het Liegend Konijn op, dat een unicum is in zijn genre: een tijdschrift dat uitsluitend aan poëzie gewijd is en enkel gedichten (geen interviews en beschouwingen) opneemt. Al twintig jaar lang schotelt Het Liegend Konijn een rijke selectie hedendaagse Nederlandstalige poëzie voor aan een breed geïnteresseerd publiek. Zo blijft Jozef Deleu eigenhandig de poëzie op de kaart zetten.

De allereerste Taalpenning van de KANTL zal op zaterdag 13 mei 2023 tijdens een feestelijk namiddagevenement met woord en muziek overhandigd worden aan de laureaat. De feestelijkheden gaan van start om 15u in het Huis van Oombergen, Koningstraat 18, 9000 Gent en zijn na reservatie gratis bij te wonen.

Meer info vindt u hier.

  Deel deze pagina