KANTL-prijs voor Taalkunde gaat naar Chris De Wulf

Chris De Wulf is de laureaat van de Vierjaarlijkse Prijs van de KANTL voor Taalkunde (2017-2020). Hij wordt door de jury bekroond voor zijn boek 'Klankatlas van het veertiende-eeuwse Middelnederlands: Het dialectvocalisme in de spelling van lokale oorkonden'.

{entry_title}

De jury gewaagt van een 'levenswerk' dat op onmiskenbare wijze een vernieuwende bijdrage levert aan onze kennis van de historische taalkunde van het Nederlands, en van het dialectvocalisme in de Middeleeuwen in het bijzonder. Naast De Wulfs verbluffende wetenschappelijke expertise en métier, roemt de jury ook de indrukwekkende architectuur van het werk, de heldere argumentatiestijl, en het uiterst verzorgde Nederlands waarin het werk gesteld is.

De jury beschouwt dit werk ook als een duidelijke bevestiging dat de historische taalkunde in het Nederlandse taalgebied wel degelijk in goede doen is, en dat er een nieuwe beloftevolle generatie klaar staat om de verdiensten van haar voorgangers verder te zetten.

De jury werd voorgezeten door Wim Vandenbussche en bestond verder uit Ann Marynissen, Hans Smessaert, Reinhild Vandekerckhove en Jacques Van Keymeulen. 

De prijs – een cheque van 5.000 euro – zal uitgereikt worden op de jaarlijkse openingsvergadering van de KANTL, op woensdag 20 oktober 2021, in het gebouw van de Academie in Gent.

  Deel deze pagina