Sven Gatz lanceert samenwerking KANTL met Universiteitsbib en Letterenhuis

De KANTL heeft op 10 april een deel van haar archief overgedragen aan het Letterenhuis. Tegelijk droeg ze aan de Universiteitsbibliotheek Gent een bijzondere collectie boeken over. Die boeken worden daardoor ook online toegankelijk via Google Books. Vlaams minister van cultuur Sven Gatz was in de KANTL om de samenwerkingen officieel te lanceren.

{entry_title}

Omdat de duurzame zorg voor waardevolle archieven erg belangrijk is voor de KANTL, schonk ze een deel van haar archief aan het Letterenhuis in Antwerpen. Het gaat om de archieven van Prudens van Duyse en het Nationaal Fonds voor de Letteren, die in het Letterenhuis beter thuishoren.

Sinds haar oprichting in 1886 heeft de KANTL ook een grote collectie bijzondere boeken verzameld. Omdat het historische Academiegebouw niet voldoende uitgerust is om oude en kostbare werken duurzaam te bewaren, zijn ongeveer 5.000 van die boeken aan de Universiteitsbibliotheek Gent overgedragen. Daardoor zal de collectie van de KANTL ook online beschikbaar worden via de samenwerking van de UBGent met Google Books. Meer dan 3.000 boeken zijn nu trouwens al online raadpleegbaar via de catalogus van de UBGent.

Na de overdracht van het archief en de bibliotheekcollectie sprak Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz zijn waardering uit voor de goede samenwerking die de KANTL met diverse partners uit de wetenschappelijke en culturele wereld aangaat. Hij kondigde ook een nieuw decreet aan dat de structuur en de werking van de KANTL voor de toekomst zal omschrijven, en sprak zijn enthousiasme uit voor de plannen van de KANTL om in haar historische gebouw een nieuw  canoncentrum op te richten.

Foto  © MAITRISE (v.l.n.r.: Erik Vlaminck, Sven Gatz, Willy Vandeweghe, Sylvia Van Petegem en Leen Van Dijck)

  Deel deze pagina