Vacature: projectmedewerker Leesfonds

Wil jij ons helpen om de leesvaardigheid van kinderen en jongeren te versterken, en zo bijdragen aan een sterke, rijke en inspirerende Nederlandstalige leescultuur? Dan is deze job iets voor jou.
 

{entry_title}

Vacature Projectmedewerker Leesfonds (80%)

Over de KANTL

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) is een culturele instelling die studie, reflectie en debat over de Nederlandse taal en letteren bevordert. Het kloppende hart van de KANTL is het ledengenootschap, dat in zijn werking wordt bijgestaan door een team van medewerkers. De Academie is een gangmaker voor het gebruik van het Nederlands en een pleitbezorger voor de Nederlandstalige literatuur van vroeger en nu. Om haar missie waar te maken organiseert de KANTL evenementen (in samenwerking met allerhande partners uit de culturele en de wetenschappelijke sector), verzorgt ze uitgaven, kent ze wetenschappelijke en literaire prijzen toe, beheert ze verschillende fondsen en stelt ze een dynamische literaire canon samen (www.literairecanon.be). Voor meer info over de KANTL, zie www.kantl.be.

Binnen het kader van het Leesoffensief heeft de Vlaamse Regering de KANTL het mandaat gegeven om als voortrekker/pionier op te treden bij de oprichting van een Leesfonds.

Over het Leesfonds

Het Leesfonds wil burgers, bedrijven en verenigingen/organisaties oproepen om bij te dragen aan leesbevorderingsinitiatieven door middel van donaties of op een andere wijze. Het richt zich daarbij in het bijzonder op kinderen en jongeren. Het Leesfonds kadert binnen het Leesoffensief en opereert in de schoot van de KANTL als aanvulling op het institutionele Nederlandstalige letteren- en leesbevorderingsbeleid in Vlaanderen.

Het Leesfonds wil de leescompetentie in Vlaanderen versterken met innovatieve, duurzame en impactrijke projecten die de doorgaande leeslijn ondersteunen. Het wil zo veel mogelijk jongeren helpen uitgroeien tot gemotiveerde, taalvaardige en literair competente volwassenen die ten volle kunnen deelnemen aan onze samenleving. Zo draagt het Leesfonds bij aan een sterke, rijke en inspirerende Nederlandstalige leescultuur.

Het Leesfonds is op dit moment ingebed in de werking van de KANTL, maar werkt aan de oprichting van een zelfstandige vzw. Voor meer info over het Leesfonds, zie www.leesfonds.be.

Taakomschrijving

 • Je bent het aanspreekpunt voor de meer dan 450 leesbevorderende organisaties en scholen die een aanvraag hebben ingediend bij het Leesfonds om boekencheques/boekenpakketten te ontvangen. Je zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd zijn over de subsidieregeling en de stand van zaken van de donatiecampagne.
 • Je werkt mee een systeem uit voor het honoreren van de aanvragen volgens de beschikbare middelen, en voert dat uit − in overeenstemming met de richtlijnen van adviesraad en stuurgroep.
 • Je biedt de leesbevorderende organisaties en scholen (op vraag) praktische en inhoudelijke ondersteuning, en verwijst ze door naar relevante publicaties en organisaties.
 • Je voert diverse redactionele taken uit: het schrijven van teksten voor o.a. website en drukwerk, het notuleren van vergaderingen…
 • Je biedt ondersteuning bij de communicatie-op-maat naar grote donateurs, en bij de opvolging van sponsordossiers.
 • Wanneer het Leesfonds als matchmaker optreedt tussen donateurs die boeken wensen te schenken en organisaties/scholen die in boekennood verkeren, zorg jij voor de logistieke afhandeling.
 • Je werkt mee aan de oprichting van de vzw Leesfonds, en aan de procedure om fiscale aftrekbaarheid voor giften te verkrijgen.
 • Je werkt nauw samen met de coördinator/fondsenwerver van het Leesfonds en met de verantwoordelijke externe communicatie, en rapporteert aan de directie van de KANTL.

Profiel

 • Je wil je engageren voor de missie van het Leesfonds om de leescompetentie van onze kinderen en jongeren te versterken. Je hebt affiniteit met taal, letteren en leesbevordering.
 • Je vertegenwoordigt het Leesfonds op een professionele en integere manier.
 • Je bent een organisatietalent. Je denkt planmatig en respecteert deadlines. Je bent proactief en kunt goed zelfstandig werken.
 • Je werkt zorgvuldig en stelt kwaliteit voorop.
 • Je spreekt en schrijft vlot Nederlands. Je bent sterk in zowel mondelinge als schriftelijke communicatie.
 • Je hebt een constructieve en diplomatische houding, zowel ten opzichte van collega’s als externen.
 • Je hebt goede digitale competenties (werken met Excel, teksten publiceren op de website…).
 • Je beschikt minimaal over een bachelordiploma en kunt relevante werkervaring voorleggen.

Ons aanbod

 • Een boeiende en gevarieerde job.
 • Een contractuele aanstelling van 80% voor een termijn van 10 maanden, van 1 juli 2023 (of volgens beschikbaarheid) tot 30 april 2024.
 • De mogelijkheid tot contractverlenging is afhankelijk van de continuering van de projectsubsidie door de Vlaamse Overheid.
 • Verloning volgens de barema’s van PC 329.01 (socio-culturele sector) met vergoeding woon-werkverkeer.
 • Een werkplek in een van de mooiste gebouwen van Gent.
 • De invulling van de deeltijdse betrekking (spreiding van de arbeidstijd) gebeurt in onderling overleg. Gedeeltelijk thuiswerk is mogelijk.
 • Je maakt deel uit van een klein en hecht team.

Aanvangsdatum: 1 juli 2023 of volgens beschikbaarheid (zo snel mogelijk)

Plaats van tewerkstelling: KANTL, Koningstraat 18, 9000 Gent

Procedure

Kandidaten sturen hun motivatie met cv per e-mail naar secretariaat@kantl.be en richten zich tot Leen van Dijck, voorzitter van de KANTL; en Luc Devoldere, voorzitter van het Leesfonds.

De sollicitaties dienen ons uiterlijk te bereiken op 15 juni 2023. Positief gerangschikte kandidaten worden uitgenodigd voor een selectiegesprek op donderdag 22 juni 2023 en een vergelijkende test (thuisopdracht).

Contactpersoon voor meer informatie: Judith Van Doorselaer, directeur KANTL, judith.vandoorselaer@kantl.be of 0472/482770.

 

In samenwerking met:   

  Deel deze pagina