Winnaar KANTL-prijs voor Essay bekendgemaakt

De prijs gaat naar Cyrille Offermans voor zijn essaybundel 'Een iets beschuttere plek misschien'.

{entry_title}

Als onderdeel van haar werking reikt de KANTL elk jaar een literaire prijs uit. De prijzen worden in een vierjaarlijkse cyclus afwisselend toegekend voor proza, essay, poëzie en kinder- en jeugdliteratuur.

De essayprijs voor de periode 2018-2021 gaat naar Cyrille Offermans voor zijn essaybundel Een iets beschuttere plek misschien (Privédomein). Die bundel kreeg intussen een vervolg met Midden in het onbewoonbare (2020). Beide bundels bevestigen dat Offermans een van de meest prominente essayisten uit ons taalgebied is. Uit het juryverslag: ‘Offermans is een breed belezen criticus, die voornamelijk over niet-Nederlandse literatuur, film en beeldende kust schrijft, maar in deze bundels krijgt ook de autobiografie een belangrijke plaats. Zijn portretten en besprekingen zijn vaak spits geformuleerde discussies van een sterk geëngageerde schrijver. Wij hebben vooral onze waardering uitgesproken voor zijn internationale allures.’

De overige genomineerde werken waren:

Waagstukken van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers, 2019)

Het glanzend zwart van mosselen van Oek de Jong (Atlas Contact, 2020)

Is dit alles? van Jan Postma (Das Mag, 2021)

De prijsuitreiking – de overhandiging van een cheque van 5.000 euro – zal plaatsvinden tijdens de openbare vergadering van de Academie op 19 oktober 2022 in de KANTL.

Eerder werd de essayprijs al gewonnen door Jan de Roder (2003), Stefan Hertmans (2008), Eric de Kuyper (2013) en Thijs Lijster (2018). Klik hier voor meer info over de essayprijs. 

  Deel deze pagina